Una din intervențiile cele mai căutate în ultima perioadă este scleroterapia, care este intens promovată online ca metodă de tratament sigură și nedureroasă, care “rezolvă” varicele. Mai exact, la o simplă căutare, pacienților li se promite ca vor scăpa imediat de varice, în mai puțin de o oră.
Află de la echipa Institutul Venelor ce este, cum funcționează, care sunt limitările scleroterapiei, dar și care sunt riscurile de recidivă, riscul procedurii în sine și multe alte informații utile!
Ce este scleroterapia?
Scleroterapia este o metodă de tratament minim invazivă a venelor, venulelor telangectaziilor și a unor varice, constând în injectarea unei substanțe. Acesta substanță pătrunde în interiorul venei care se dorește să se micșoreze, să se sclerozeze, să dispară. Substanța este denumită agent sclerozant și are rolul de a irita vena pe dinăuntru, de a-i inflama endoteliul – peretele interior al venei – și de a-l face să se strângă, să se fibrozeze, să se sclerozeze, pentru ca în final să dispară. Vena sclerozată nu dispare în neant, dar întrucât țesutul scleros, țesutul fibros este sidefiu, nici nu se mai vede de multe ori.
De unde provine denumirea de scleroterapie? Etimologia este simplă, deoarece provine de la cuvântul grecesc “scleroza”, adică dur, întărit. Scleroterapia ca procedură în sine are un istoric îndelungat și un parcurs sinuos, deoarece s-au folosit metode de injectare în venele varicoase încă din antichitate și există destule informații că se practica și în evul mediu. Despre medicina asociată scleroterapiei se poate vorbi din secolul al XIX-lea, când medici, precum Charles Gabriel Pravaz sau Paul Broca au încercat și au pus bazele metodei care a și căpătat numele de scleroterapie, deoarece înainte se numea injecție coagulantă
Încercările acestor medici au fost făcute cu înțepături, apoi chiar și cu seringi și introducerea unor substanțe prin actul respectiv, care puteau fi de la perclorat de fier, până la iodin, salicilat de sodiu, moroad de sodiu la și soluție de ser hiperton.
Părinții scleroterapiei, în secolul al XX-lea, au fost Turne, Sicar, care a făcut și o monografie în anii 20-30 ai secolului al XX-lea și apoi Sig, în anii ’50. A fost rândul lui Hansel din Germania care a descoperit substanța numită polidocanol, astăzi care este cea mai folosită în toată lumea, alături de STS, de tetra decil sulfat de sodiu, care este și ea destul de folosită, dar polidocanolul este substanța, agentul sclerozant cel mai folosit în toată lumea pentru că are cele mai puține reacții adverse.
În ultimii ani s-a avansat la procedura de scleroterapie cu spumă, nu numai cu lichid, la scleroterapie controlată nu doar vizual, ci și cu ajutorul luminii sau ecografic sau prin cateter. Toată această evoluție înseamnă că scleroterapia este o metodă care a rezistat la testul timpului fiind utilă și de luat în calcul în anumite situații, pentru că nu este nici pe departe adevărat că se poate folosi scleroterapia pentru toate tipurile de varice și că se pot și vindeca astfel.
Ce presupune scleroterapia?
Scleroterapia se poate folosită mai ales în cazul vaselor de sânge mici. Pentru telangectazii și venulele reticulare se potrivește scleroterapia cu lichid, polidocanolul fiind una dintre substantanțele cele mai utilizate. Cu un ac foarte fin se injectează cantități mici de substanță în interiorul rețelelor, iar rând pe rând acestea de decolorează, se închid și sclerozează.
În cazul venelor mai mari, a varicelor, cu cât diametrul crește, cu atât procentul de reușită e mai mic. În timp ce venulele reticulare se închid, mai ales telengiectaziile se sclerozează în proporție de 75%, cu cât crește diametrul vaselor de sânge tratate, procentul se apropie vertiginos sau chiar scade sub 50 de procente.
De aceea, în cazul venelor mai mari se folosește lichidul amestecat cu bioxid de carbon sau cu aer, așa numita spumă care este mai persistentă și care are eficacitate mai mare în venele mai mari și cu un aspect mai pronunțat din punct de vedere estetic.
Când este vorba de venele safene, adică cele mai frecvente forme de varice, ele nu pot fi tratate bine, în întregime cu scleroterapie. În astfel de situații, se poate introduce un cateter sub control ecografic, se poate introduce spuma cu cateterul în axul safenei, dar nu mai aproape de 10 centimetri de joncțiune, pentru că altfel există riscul ca lichidul sau spuma să ajungă în vena mare, în vena femurală.
Vena mare nu trebuie iritată, inflamată sau închisă, pentru că atunci se creează probleme foarte serioase în ceea ce privește drenajului piciorului. Din aceste motive scleroterapia nu va fi niciodată suficient de eficientă pe safenele mari și numai în situația în care există imposibilitatea unei intervenții chirurgicale, de tipul procedeului de termoablație cum este cel cu laser endovenos, se poate alege alege varianta scleroterapiei. Dacă se aplică procedura de scleroterapie pe axul venelor safene mari va exista mai mult ca sigur recidivă.
Cât de sigură este procedura de scleropterapie?
Scleroterapia este o metodă foarte sigură, dar are și riscuri, deci trebuie realizată numai în anumite situații, de medici specializați. Agentul sclerozant are anumite concentrații, în funcție de diametrul venei. De asemenea, nu trebuie să depășească o anumită cantitate injectată pentru a preveni riscul apariției efectelor adverse, precum probleme vizuale, amețeli, reacții cutanate locale, hiperpigmentări care apar după intervenție sau chiar tromboflebite. De aceea este indicată respectarea cantității optime pentru fiecare caz în parte.
Scleroterapia doare?
Procedura nu este nedureroasă, deoarece presupune niște înțepături care de regulă ustură. După injectare, piciorul trebuie bandajat cu fașă elastică sau se recomandă folosirea ciorapilor medicinali compresivi. La Institutul Venelor preferăm aplicarea unei feșe elastice care să strângă venele injectate până a doua zi. Apoi, neapărat, trebuie purtați ciorapi compresivi timp de o lună de zile după operație, în timpul zilei, după intervenție.
În caz contrar, procentul de eficiență a procedurii scade de la 70 la sută, până la 20-30 la sută. De aceea trebuie neapărat să asociem și compresia cu scleroterapia. Mai mult decât atât, trebuie evitată expunerea piciorului la soare direct cel puțin o lună-două de zile, deoarece pe locul unde există inflamație soarele va produce hiperpigmentări. De aceea nu e indicat să mergi la mare după ședințele de scleroterapie. Din acest motiv, scleroterapia se face de preferat primăvara, toamna sau iarna.
În ceea ce privește locurile unde se poate face scleroterapia este și aici un lucru important de luat în calcul. Nu se face scleroterapie în zona feței, deoarece conexiunile cu vasele oftalmice sau cu alte vase importante reprezintă contraindicații pentru scleroterapie. Se poate face scleroterapie doar în zona picioarelor, unde există și beneficiul cel mai mare, unde și eficiența laser cu terapia transcutană este mai mică. Terapia laser poate fi folosită pentru cuperoză, pentru capilarele, adică vasele de sânge evidente de pe față.
Ca și durată, procedura de scleroterapie nu durează mult, 10 minute sau un sfert de oră, în funcție de cât de repede se injectează și se bandajează locul. În același timp, nu se poate face într-o singură ședință de scleroterapie orice, oricât și oricum.
Există o anumită cantitate de substanță care poate fi folosită într-o singură ședință și de aceea, medicii flebologi nu pot să repare tot, ci doar o gambă sau zone care pot fi acoperite de cantitatea maximă de substanță.
Ședințele de scleroterapie se pot repeta la distanță de o săptămână. Apoi, la o lună se vor vedea rezultatele și atunci medicul va stabili unde se mai poate completa tratamentul. În cea mai bună situație, trei sferturi din vene sunt închise. De aceea se completează procedura inițială, pentru a ajunge de la un rezultat de 75% la 90%. Scleroterapia necesită răbdare și perseverență. Nu este o metodă perfectă, însă este cea mai bună variantă de tratament pentru vasele reticulare sau venule.
Trebuie subliniat încă o dată că scleroterapia este o metodă excelentă, se face de mulți ani și se va face în continuare, fie cu lichid, fie cu spumă pentru vasele mai mari, fie cu ajutorul unor instrumente de mărire sau de luminare, așa numitul Vain Light care ajută la o vizualizare mai bună a venelor, fie sub control ecografic, spuma ecoghidată pentru vene perforante sau chiar și cu cateter pentru anumite zone safene unde nu există altă alternativă. Dar cu toate avantajele sale, nu înseamnă că este bună la orice și nu înseamnă că rezolvă toate situațiile cum ai bate din palme.
În perioada de recuperare se poate merge și la locul de muncă, însă doar cu o fașă elastică sau cu un ciorap medicinal. Nu este recomandat sportul intensiv câteva zile după intervenție, în prima lună de zile post-intervenție trebui purtat un ciorap elastic, iar expunerea la soare este interzisă.
Există posibilitatea de recidivă în cazul scleroterapiei?
Vasele care se sclerozează nu recidivează, însă vasele de lângă o pot face, chiar dacă nu se văd inițial, ceea ce poate da falsa impresie că a apărut din nou.
Prețul unei ședințe standard de scleroterapie la Institutul Venelor este 500 de lei.
Concluzii & Recomandări
Scleroterapia este o procedură ambulatorie, mai puțin costisitoare, mai rapidă și mai ușor de făcut față de o intervenție chirurgicală deschisă sau chiar decât o ablație cu laser endovenos care e tot o procedură ambulatorie, dar presupune o anestezie, și o internare de câteva ore și este o procedură chirurgicală.
Scleroterapia presupune o injectare de lichid sau spumă vizuală sau cu control ecografic, dar are și limitele ei, nu poate fi aplicată pentru orice formă de boală venoasă cronică. Mai ales în cazul varicelor sistematizate nu merită a fi luată în considerare. În schimb, pentru venule reticulare, spider veins, venele păianjen este prima opțiune atunci când vorbim de localizarea acestora în zona picioarelor.
Nu știi dacă poți folosi scleroterapia pentru a scăpa de varice sau de venele sparte? Vino la un consult la Institutul Venelor! Programează-te acum la ☎️0722.525.965!